Doigravanje za Prvaka


PRVENSTVO HRVATSKE

HARK Mladost : RK Nada 26:18 (12:6)

Photo: Darko Tukulj


Subota je dan za ragbi ,a ova je bila dan Mladosti. Nakon 1958. Mladost je osvojila titulu državnog prvaka. Nada je u Zagreb na konačni ogled došla u najjačem sastavu ove sezone u očekivanju 18. titule za redom. Krtice su pod dirigentskom palicom trenera-igrača imali nešto sasvim suprotno na pameti. Konačno osvojiti toliko željenu "kantu". Nada je krenula vrlo žustro i organizirano. Pritiskali su domaćine po svim linijama i prisilili obranu Krtica da već u 4. naprave kaznu na samo 10 metara od gola. Plazibat je bio siguran za 0:3 za Nadu. Crveno zlatni pokušavaju odgovoriti na pritisak Nade i organiziranije napadaju i s nekoliko udaraca nogom udaljuju Nadu od svog prostora zgoditka. No splićani su u forci i već u 15. nova kazna na 25 metara od gola Mladosti. Plazibat povećava vodstvo gostiju na 0:6.


Na dobro ispunjenim tribinama osjeća se nervoza domaćih navijača ali i lagana euforija lijepog broja pristaša Nade. Krtice ipak postupno ostvaruju ravnotežu na terenu i guraju igru u polovicu Nade. U 20. uspješan aut za Mladost s desne strane i lopta nakon nekoliko dodavanja dolazi lijevo do Vlašića uz aut gdje nakon kazne Krtice osvajaju novi aut. Visoko liftanje Buljca ,lopta do danas raspoloženog Muhoberca koji daje Galiću i Brečiću koji ulaze u rak i osvajaju nekoliko metara. Još nekoliko rakova Mladosti i lopta dolazi do Biškića koji polaže za 5:6, a Jurišić iz pretvaranja dovodi domaće u prvo vodstvo 7:6.


Mladost sve aktivnija i konkretnija. Sve više osvaja teren i gura Nadu u njenih 22. U 34. furiozan napad igrača utakmice, Peršića koji osvaja više od 60 metara terena izbacuje nekoliko plavih igrača s kolosjeka i donosi loptu u nadinih 22. nakon uspješnog raka loptu vadi Muhoberac i maestralno upošljava danas dinamitnog Oxenhama koji loptu proslijeđuje do Jurišića koji uz aut pronalazi Vlašića. "Mladi sin vjetra" uz aut ulazi u prostor zgoditka gostiju i povećava na 12:6. Jurišić iz teške pozicije iz pretvaranja pogađa stativu. Zadnjih 5-6 minuta Nada diže tempo igre i ozbiljno prijeti ali dobro organizirana obrana Krtica uspješno odolijeva svim prijetnjama. Na početku drugog poluvremena šok za domaćina. Nakon osvojenog skupa 30. met od gola Mladosti splićani u tri dodavanja pronalaze Burazina koji polaže za 12:11. Uh koja utakmica. Puna tempa i promjena rezultata. Gusto, gusto.Nada dobila krila i diže tempo igre. Stišću po svim linijama. u nekoliko navrata obrana Mladosti gotovo s linije zgoditka vraća goste na sigurnu udaljenost. U 64. Mladost ima loptu i kreće u protuudar sa svojih 30 met. I onda fatalna greška uvijek sigurnog i pouzdanog Ivankovića, Jednim dugim balonom pokušava pronaći Stojanovskog. Rudić ga čita, presjeca loptu i polaže ,a uz pretvaranje Plazibata , za naizgled nedostižnih 12:18. No na sreću domaćih navijača Krticama nije ušla voda u uši. Dižu se i kreću u zadnjih 15. min. nadoknaditi izgubljeno. I u 71. danas vrlo vidljiv i u napadu i obrani Stojanovski polaže i uz pretvaranje Jurišića zagrepčani ponovo prelaze u vodstvo 19:18. Titula je na domak ruke. Nada i dalje ustrajna i opasna . Ali u 78. još jedan snažan prodor sve boljeg, još uvijek mlađahnog Peršića koji potvrđuje pobjedu ,a Jurišić sigurno pretvara za konačnih 26:18. Nakon osvojenog Prvenstva titula konačno ostaje u Zagrebu. Koja subota. Subota za povijest kluba sa Save.Pehar je u ruke kapetana u ime HRS-a predao M. Mudrinić ali je tom povijesnom trenutku uz pjesmu Krtica i krasan vatromet nazočio i najstariju ragbijaš Mladosti Vladimir Veverec, Legenda Save.


Treba svakako spomenuti i prisustvo Slavka Mrkocija jednog od malo živućih igrača Mladosti koji su 1958. osvojili državno prvenstvo. I na kraju . Malo je onih koji pamte ijednu godinu u dugoj i uspješnoj povijesti najuspješnijeg hrvatskog ragbi kluba Nada, bez pehara u prepunim vitrinama trofejne sobe "Mihovil Rađa". To je uspjelo momcima sa Save. Osvojili su Prvenstvo, Rugby 7 39;s, Ragbi na pijesku, a u finalu Kupa titulu su im u Sinju , zasluženo "oteli" Sinjani. Ukratko. 2019. rezultatski najuspješnija godina prvog Hrvatskog ragbi kluba, HRVATSKOG AKADEMSKOG RUGBY KLUBA MLADOST. Svaka čast momci. Ispunili ste san generacija i generacija mladostaša.


HARK Mladost : Biškić 5, T.Fišić,, Brečić, Oxenham, Stipić, Dumančić, Galić, Buljac (c), Muhoberac, Jurišić 6, Vlašić 5, Ivanković, Stojanovski 5, Dominko, Periša 5, M.Slaviček, Šakić, Buljanović st. Grman, Jukić, Bunić, Buljanović ml. D.Fišić


RK Nada : Miljak, Čulić,Perlain,Perić,Jurjević, Đurović, Kodžić, Popović, Vuletić, Vlajčević, Ivančić, Rudić 5, Plazibat 8, Burazin 5, D.Plazibat, Bibić, Boko, Kordun, Miletić, Šolić, Arambašić, Antić,G.Čulić


Zagreb, Igralište Mladosti na Savi (Krtićnjak)

Sudac: Nikolić

Gledatelja: 350

Kontakt

 

Tel : 091 443 2411

Adresa ureda: Teslina 10, 10000 Zagreb

Teren: Jarunska Ulica 5, Sportski Park Mladost 

E-mail: rugby.mladost@gmail.com

Dodatni Linkovi

Za novosti