3. kolo Prvenstvo Hrvatske - Mladost vs. ZagrebHARK Mladost : RK Zagreb 20:17(15:5)


Zagreb. Igralište Mladosti na Savi.

Sudac : Dragić.

Gledatelja: 100


HARK Mladost : Klenović, T.Fišić, Stipić, Grman 5, Oxenham, Buljac, Perišić, Biškić 10, D.Fišić, Jurišić 5, Vlašić, Ivanković, Žunić, Dominko, Perišić, Jukić, Radman, Petričević, Buljanović

RK Zagreb: Kadoić, Burazović, Juss, Vukovac, Krmek, Rešković 5, Livaić, Sanchez, Kostić 5,Konstanjšek, Kotile, Ban, Čerim 5, Magdić, Bišić 2, Belobrajdić, Ratković, Galić, Birkić, Aucimeledi, Pančić, Roguljić


Utakmica je počela kako se i očekivalo napadima Mladosti ali i dobro organiziranom obranom gostiju s nekoliko opasnih bljeskova u napadu. Sve do 7. minute domaći su stvorili nekoliko prilika ali bez realizacije. U 7. minuti kazna za Mladost na 20tek metara od gola Zagreba i Jurišić pretvara za 3:0 za prihološku stabilnost svoje momčadi. Očekivalo se da će to unijeti nemir u gostujuću momčad ali ništa od toga. Još su se odlučnije i organiziranije branili, složili nekoliko opasnih napada i prenijeli borbu na sredinu terena.

Zagreb djeluje sigurno, a dobar rad ruku i brz prijenos lopte s jedne na drugu stranu terena stvara probleme domaćinu, naročito u obrani, koji djeluju pomalo nemotivirani , odsutni i kao da nisu na punoj radnoj temperaturi. Krtice teško izvode osmišljene akcije i sve djeluje nekako stihijski bez reda i dostatne koncentracije. U 15. min. Krtice osvajaju svoj skup i lopta kroz tri dodavanja dolazi do Dominka koji ulazi u polovicu gostiju i osvaja dvadesetak metara. Sudac sudi prednost pa kaznu za Mladost. Jurišić lukavo koristi nepostavljenu obranu Zagreba i nogom šalje duboku dijagonalu na lijevi aut gdje Vlašić u skoku ide po loptu koja se odbija na Grmana koji polaže za 8:0

U 28. konačno jedan dobro organiziran i smislen napad domaćih. Ulaze u 22 Zagreba i osvajaju aut na 10 metara od linije zgoditka. Stipić visoko baca, Buljac u nebeskom skoku i lopta preko D.Fišića dolazi do Ivankovića koji čvrsto ulazi u obrambeni zid bijelih. Dva raka za Mladost . Na crti se dobro snalazi Biškić i polaže za 13:0, a Jurišić pretvara za 15:0. Lijepo vodstvo kao da je dodatno anesteziralo momčad sa Save, a Zagreb svoju igru digao za brzinu više. Već u 30. nakon dugog napada sa puno lijepih, školskih i točnih dodavanja , uz tromu i loše postavljenu obranu ,koju su par puta dobrano izmiješali, ipak u konačnici su se spetljali i izgubili loptu u jednom raku. Momčad s Rudeša ne posustaje i djeluju sve opasnije U 36. minuti još jedan dug i za oko lijep napad Zagreba i Kostić uspijeva položiti za 15:5.

Drugi dio prolazi u čestim izmjenama posjeda lopte, ponekim periodom divlje igre ali u cjelini s opasnijim akcijama gostiju koji su iz napada u napad bili sve bolji. I u 50. bijeli stižu pred gol Mladosti nakon što su domaći konfuzno i dosta neorganizirano pokušali osujetiti pritisak prema svom prostoru zgoditka. Kazna na 5 metara, brzo izvođenje i uz zaspalu obranu Krtica Rešković polaže ,a Bišić pretvara za 15:12.

Zagrebu rastu dionice ,a domaćima kao da je voda u ušima. Gosti sve češće napadaju po svim linijama. Krtice su u knock downu .Ipak s nekoliko protunapada držu koliko toliko ravnotežu na terenu ,a u 67. nakon auta na 10 met od gola Zagreba rade 5-6 rakova ali obrana se uspješno postavlja no rade i kaznu. Domaći s dva raka dolaze gotovo na liniju i snažni Biškić probija i polaže za 20:12. Jurišić ne uspijeva pretvoriti.

Ali Zagreb se ne predaje i opet prijeti brzim i organiziranim napadima. Prikazuju lijepu igru naročitu u liniji. Krtice se grčeviti brane i jedva održavaju stečenu prednost. Ali u 78. popuštaju. Još jedan dug posjed lopte i napad Zagreba. Dva puta šaraju i prenose loptu s jedne na drugu stranu i konačno s desne strane ukazao se prostor za prolaz. Čerim u snažnom naletu šalje dvojicu mladostaša po burek i polaže za konačnih 20:17.

Sve u svemu lijepo , prohladno, ragbijaško poslijepodne na Savi. Kao što smo predvidjeli u prošlom izvještaju ( Nada:Mladost) Zagreb se pokazao kao momčad koja iz utakmice u utakmicu raste i postaju sve goropadniji. Kod domaćih neshvatljiva indolentnost, nedostatak koncentracije uz niz nesuvislih poteza i odluka u fazi napada. Kao da su u utakmicu ušli po sistemu " lako ćemo".

Već u slijedeću subotu (15.10.) čeka nas " igra istine"! Osokoljeni Zagreb dočekuje na Rudešu ,pokazalo se ranjivu ( Nada:Mladost) ali uvijek opasnu Nadu, a Mladost u Sinju čeka uvijek neugodni i opasni Sinj koji će hvatati svoju prvu pobjedu.

Može li se u subotu zagužvati i zakomplicirati borba za prva dva mjesta i ulazak u finale prvenstva?


Statistika: Mladost; 7 auta - svi osvojeni ; 10 skupova - 1 izgubljen, Zagreb; 6 auta - 2 izgubljena ; 5 skupova - 1 izgubljen


Zoran Sumajstorčić