top of page

Hrvatska - Oxford University


Kakav krasan jesenski ragbi vikend . Predivan sunčan dan kao stvoren za ragbi.Prvo su klincu Mladosti i Lokomotive , U-16, oprobali snage na Savi. Susjedi s Kajzerice bili su bolji za jedno polaganje. U nastavku na Rudešu zanimljiva utakmica Zagreb bluesa i Rijeke. Na oduševljenje malobrojne publike momci s Kvarnera pokazali su vrlo dopadljiv ragbi.Unatoč nizu pogrešaka koje su očito posljedica manjka utakmica dobro su namučili iskusne lavove koji su u zadnji čas osigurali pobjedu 15:10 (3:10).


Poslijepodnevni program nastavio se u Sigetu. Na stadionu Dragovoljca Hrvatska reprezentacija je u sklopu priprema za predstojeće utakmice sa Izraelom i Maltom ugostila selekciju Sveučilišta Oxford. Gosti iz Engleske visoko su s 5:39 (0:22) isprašili naše kockice. U našoj reprezentaciji evidentan je nedostatak uigranosti i nepovezanosti osnovnih linija.Englezi su pokazali visoku razinu fizičke , tehničke i taktičke pripremljenosti ali su tri polaganja postigli nakon naših početničkih pogrešaka.


Bolje nismo mogli niti proći kada naš skram gubi 6-7 vlastitih lopti u klasičnom skupu, a jednako tako neefikasni su i iz vlastitih auta. Uključiti u to nesigurnu pas igru rukom i nema tu sreće. U svakom slučaju dobra škola kao poticaj za razmišljanje i rješavanje uočenih problema uoči dvije važne utakmice.



Rugby World Cup


A već u petak navečer igrali su "vel'ki dečki". U finišu 8. Svjetskog Ragbi Prvenstva za 3. mjesto borili su se Južnoafrička Republika i Argentina. JAR je bio apsolutni favorit i pobijedili su Pumase 24:13 ( 16:0). Iskusni Springboksi došli su do bronce dok utjeha za Argentince može biti da imaju perspektivnu mladu momčad. I onda je nakon pet tjedana došla i ta subota za veliki ragbi, za finale RWC 2015. U 48. utakmici Prvenstva na Twickenhamu pred 80.125 gladalaca sastali su se stari znanci New Zealand i Australija. Utakmica je apsolutno ispunila sva očekivanja ljubitelja ragbija i pravih šmekera.Od vrhunske igre, napetosti do samog kraja i konačno trijumfa objektivno bolje momčadi.


All blacksi su stisnuli gas do daske od samog početka, evidentno odlučni, da obrane titulu svjetskih prvaka i opravdaju epitet najbolje generacije All blacksa svih vremena. Počelo je s kaznama. Prvo je Carter u 8. doveo crne u vodstvo 3:0 da bi u 14. Foley izjednačio. Carter u nastavku s dvije kazne u 27. i 39. učvršćuje vodstvo na 9:3. U 39. nakon brze akcije Skudder polaže za 14:3, a Carter pretvara za naizgled nedostižnih 16:3. Navijači Novozelanđana u deliriju.


U drugi dio crni ulaze euforično na krilima sigurnog vodstva i već u 42. minuti , danas nezaustavljivi, MA Nonu u silovitom trku od 35-40 metara šalje nekoliko Wallabiesa po novine i polaže za 21:3. Gotovo je. Graver već na pokalu Webb Ellis Cupa upisuje ime novog/starog prvaka. Ali ne lezi vraže. U 52. karizmatični sudac Owen zbog dizanja i zakucavanja napadača Australije šalje na desetminutno hlađenje BR Smitha. Australci su namirisali priliku i u 53. polaganjem Pococka i pretvaranjem Foleya dolaze do 21:10. Stišću žuti po svim linijama i u 64. (Smith je još van igre) Kuridrani polaže ,a Foley pretvara za 21:17.


Vodi se borba za svaki metar terena ali je evidentno da All blacksi imaju puno više potencijala i da ne paničare. I onda " čudesni 10 " Dan Carter u 70. s gotovo 40 metara dropkom de facto rješava pitanje pobjednika. 24:17.Carter je u 75. ponovno u glavnoj ulozi i iz kazne postavlja nedohvatljivih 27:17. Sad je stvarno gotovo.Ali tako ne misli Barrett koji u79. nakon dva šuta lopte nogom u punom trku prelazi preko 50 metara i polaže za 32:17, a svoju vrhunsklu predstavu zaključuje Carter pretvaranjem za konačnih 34:17.Točka, kraj, gotovo. Najvrijednija ragbi kanta na svijetu putuje natrag na zeleni otok.

Bravo All blacksi, bravo ljudine u crnom . Osvojili su treći naslov i prvi u povijesti obranili titulu prvaka svijeta.New Zealand gori, slavi i utapa se u pivu i vinu. I to vinu čiju proizvodnju su na Novu Zelandu donijeli naši iseljenici iz Dalmacije. ŽIVJELI !!


ZS

bottom of page